تفاوت بین معماری سنتی و مدرن
1-سازگاری با محیط زیست
معماری سنتی که به عنوان معماری بومی شناخته میشود، بیشتراز مصالح سازگار با محیط زیست استفاده میکند. اما معماری مدرن، در انتخاب مصالح کمتر به مسائل زیستمحیطی و شرایط اقلیمی توجه میکند. به طور مثال طراحی ساختمانهای امروزی طوری است که از اولین ساعات روز که نور خورشید میتابد، باز هم باید از نور مصنوعی استفاده کرد، اما در ساختمانهایی با معماری سنتی در طی روز تنها از نور طبیعی استفاده میشود.
البته در سالهای اخیر با رشد تکنولوژی، توجه به تعامل انسان و محیط زیست در معماری مدرن بیشتر شده است. بسیاری از سیستمهای نورپردازی مدرن، دارای سنسورهایی هستند که میزان نور را با توجه به روشنایی محیط تنظیم میکنند و از این طریق به صرفهجویی در مصرف انرژی کمک میشود.
2-هزینه
معماری سنتی از منابع و مصالح محلی در دسترس برای پاسخگویی به نیازهای مردم استفاده میکند. استفاده از مصالح محلی در ساخت و ساز در نهایت باعث کاهش هزینههای ساختمان شده و معماری سنتی را به گزینهای اقتصادی تبدیل میکند. اما در معماری مدرن هدف راحتی بیشتر برای ساکنان است و چنین استانداردهایی را فقط میتوان با استفاده از ماشینآلات مدرن که دارای هزینههای اولیه قابل توجه و تقاضای انرژی بیشتری هستند، برآورده کرد.
3-مصالح
بارزترین تفاوت معماری مدرن و معماری قدیمی، تفاوت در نوع مصالح است. در گذشته، سنگ و مشتقات آن مصالح اصلی ساختمان بودند. سازهها معمولاً از موادی ساخته میشدند که بخشی از مواد و مصالح محل زندگی بودند. مثلا معمولاً گل، آجر، بلوک یا سنگ روی هم فشرده میشدند و در یک سازه به کار میرفتند. در حالی که معماری مدرن اغلب از سازههای فلزی یا بتونی و شیشهای استفاده میکند.
4-ظاهر
ظاهر ساختارهای قدیمی و مدرن و مقایسه آنها، یکی از جنبههای مهم زیستمحیطی و استفاده از فضا را نشان میدهد. ساختارهای قدیمی بسیار پرزرق و برق، باشکوه و در گسترهای افقی با فاصلههای زیاد ساخته میشدند. در واقع، ساختمانها به صورت پراکنده بودند. امروزه در معماری مدرن، با توجه به کمبود فضا، سعی بر جمعوجورتر کردن و ساخت ساختمانهای عمودی است.
5-فناوری
استفاده از فناوری در معماری مدرن بیشتر به چشم میخورد. با پیشرفت تکنولوژی، معماری مدرن به سمت مواد و مصالحی رفت که انرژی کمتری برای ساخت آنها صرف میشود و پایدارتر هستند. در طراحیهای مدرن امروزی از منابعی مثل انرژی خورشیدی و آب باران برای تامین انرژی استفاده میشود.